Karacabey Üretim Tesisi

Karacabey Flake Tesisi

Kapasite bilgileri: 


1. Etap kapasite:10 ton/saat,  200 ton/gün, 5.000 ton/ay

2. etap tamamlandığında 20 ton/saat,  400 ton/gün, 10.000 ton/ay Flake üretim kapasitesi olacak. Mısır, arpa, buğday flake ürünleri üretilebilecek.

Flake kısaca tanımı:
Mısır’ın kızgın buhar ile yüksek sıcaklıkla muamele edilerek, ezilmesi sonucunda nişasta jelatinizasyonu sağlanarak, sindirilebilirliği artmaktadır.

Flake yapılmış mısırda sindirilebilirliğin yüksekliği, pulun ağırlığı ile anlaşılabilir. Pul ne kadar hafifse sindirilebilirliği de o kadar yüksektir, yani flake yapılma işlemi başarılıdır.

Mikrobiyel protein sağmal hayvanların besin madde gereksinimlerinin karşılanarak amino asit dengesinin sağlanmasında en ucuz protein kaynağıdır. Mikrobiyel protein miktarını arttırmak içinde rumende sindirilen nişasta miktarının arttırılması gerekmektedir. Bu nedenle son yıllarda mısır flake gibi sindirilebilrliği yüksek tahıl kaynakları kullanılarak, hem de rasyondaki nişasta seviyesi arttırılarak rasyonlar düzenlenmektedir. 
İnce bağırsaklara mikrobiyel protein akışının artması, amino asit dengesini geliştirir. Bu sayede süt verimi ve süt proteininde de artış sağlar.

Flakede üretim aşamaları: 

Eleme: Öncelikle hammaddenin elenerek, taş, çöp, sap, toz gibi kısımlarının ayrılması sağlanır.
Pişirme: Eleme işleminin ardından elenmiş ürün, ileri teknoloji imal edilmiş, hassas pişirme ve sıcaklık algılama özelliğine sahip Buharla Pişirme ünitesinde 45 dk dan az olmamak üzere pişirilir. Pişirme işleminde ürün içindeki zararlı bakteriler ölür. Yüksek sıcaklıkta ve uzun süre yapılan pişirmeyle sindirilebilirlik , steril olma ,yediğinden maximum yararlanma ve neticesinde de verimlilik artışı bu noktada oluşmaya başlar.( Nişastanın Jelatinize olması ) Pişirme işleminin süresi ve bitişi otomatik sensörlerle takip edilmektedir. Ürünün az pişmesi veya çok pişmesi kaliteyi etkileyen önemli faktörlerdir.
Ezme: Pişirme sonrası ürün çok yüksek basınç uygulayan, dev silindirden geçirilerek pişmiş ürünün yapısal genişlemesi sağlanır. Ürünün doğru pişmesi kadar doğru ezilmesi de önemlidir. 1,3 mm ve daha altında kalınlık ve %  100 ezilme burada sağlanır. 
Kurutma ve Soğutma: Pişirme ve ezilme işleminden sonra ürün nemli ve sıcak çıkmaktadır. Tüm ezme işlemleri sonrasında ürün ıslaklığı ve sıcaklığı mevcuttur. Kurutma ve soğutma ünitesinde ürünün saklama koşullarına uygun nem ve sıcaklık değerlerine düşürülür. Kurutma ve soğutma işleminin sağlıklı yapılamadığı durumlarda Soğutma olmamasından sebeple ezmeler fermentasyona uğramakta ve buda hayvanlarda şisme, yavru atma ve farklı hastalıklar olarak ortaya çıkmaktadır. 
Paketleme: Ürün kurutma-soğutma sonrası mamül silolarına alınır ve bu silolarda sevkiyata kadar ürün bekletilmektedir. Dökme ve çuvallı olarak ürün nihai tüketim noktasına satılmaktadır. 

Karacabey ezme tesisi:
50 ton/gün, 1.300 ton/ay kapasite
Karacabey yağlı soya tesisi: 4 ton/saat 80 ton/gün, 2.000 ton/ay kapasite